TRAPPA

Vi på ByggNytt i väst har många år erfårenhet och referenser på trappor och trapprenovering.
Vi renoverar och bygger all sorters trappor som tex Beklädnadstrappa, Betong, Granit, Skiffer, Kalksten, Blockstegstrappor

Kostnadsfri offert.

En offert från oss är alltid kostnadsfri och förutsättningslös. Kontakta oss redan i dag. Så har du större chans att bestämma starttid för din trappa. Fyll gärna i vårat kontaktformulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Intresserad av våra tjänster?

Betong utsätts för både mekanisk nedbrytning och många slags mekanismer som bryter ned betongen i en trappa utomhus. Kemisk och fysisk nedbrytning av betong kan orsakas av föroreningar från luften, frost, mekanisk nedslitning och belastning. En av dom vanligaste orsakerna till att en betongtrappa bryts ner och behöver renoveras är att husägaren saltar på sin trappa utomhus eller trädgårdsgången intill trappan. Salt är betongens största fiende och även om man inte saltar direkt på trappan så drar man med sig saltet från trädgårdsgången upp på trappan med sina skor.

En trappa och en gångväg är det första intrycket av ett hus. Trappan leder både in och ut. Det är det första intrycket av ett hem och det sista minnet när man går. En bred trappa med ett stort viloplan framför ytterdörren upplevs som inbjudande. Mer än en gäst kan då stå där utan att trängas. Materialval är stort. Granit, skiffer, kalksten används flitigt till trappor samt andra ytor utomhus. De två vanligaste typerna av trappa utomhus är antingen en massiv blockstenstrappa eller en beklädd trappa, där man klär in en betongstomme. dörren upplevs som inbjudande. Mer än en gäst kan då stå där utan att trängas. Materialval är stort. Granit, skiffer, kalksten används flitigt till trappor samt andra ytor utomhus. De två vanligaste typerna av trappa utomhus är antingen en massiv blockstenstrappa eller en beklädd trappa, där man klär in en betongstomme.

En entrétrappa kan bestå av ett par enkla steg, alternativt vara av längre modell – allt efter behov. Gemensamt för dem alla är att de bidrar till första intrycket av hemmet, då de bokstavligen pryder husets framsida. Därtill behöver de vara stabila konstruktioner som verkligen fyller sin funktion.

Betongtrappor

Valet av material till entrétrappan är ett av alla de val som behöver göras när en ny trappa till entrén ska till. Vanligtvis är trappan tillverkad i betong, sten eller trä. Betongtrappan är en gedigen konstruktion som håller länge. Trappan passar lika bra till trähuset, som till stenhuset. Betong är också ett relativt billigt material, vilket gör betongtrappan till en favorit bland entrétrappor. Den gjuts vanligen på plats.

Trappan av betong behöver inte vara grå och tråkig. De kan verkligen utgöra en vacker entré till huset, om stil och bredd är anpassad till det hus trappan är avsedd att pryda. Dels kan trappan putsas, dels kan den få valfri ytskiktsbeläggning. En del betongtrappor kommer helt genomfärgade, vilket gör dem helt underhållsfria. Många väljer att lägga vackra naturstenar som ytskikt på trappan. Stenen behöver vara runt 25 – 30 mm och fästs fast med häftmassa. Det ger ett solitt och vackert intryck. Naturligtvis kan även en ren och ofärgad betongtrappa vara vacker.

Nackdelen med en betongtrappa är att om den inte underhålls så kan den med åren spricka av is och frost. En liten spricka kan leda till djupa sår i trappan. Speciellt om husägaren saltar på trappan. Tösalt är betongens största fiende. Det kräver då åtgärder, så att inte hela trappan vittrar sönder. Det är viktigt att betongtrappan är gjuten i rätt material och att den är så frostsäker som möjligt.

Stentrappor

Stentrappan är en gedigen och snygg konstruktion som håller i längden. Naturstenar av olika slag har en mycket vacker kulör och framtoning, vilket helt kommer till sin rätt i en entrétrappa. Med naturstenar av mindre modell kan kortare entrétrappor lätt byggas i valfri form och färgkulörer. Med blocksten blir trappan rejäl och stilren. Då läggs de massiva blocken på en sandbädd. Den här typen av trappa blir mycket exklusiv, och kostar också därefter. Däremot är också den massiva stentrappan mycket hållbar. Om trappan sätter sig går det att lägga om blocken på en ny sandbädd.

Trätrappor

Den entrétrappa som är allra enklast att bygga själv är den klassiska trätrappan. Av naturliga skäl passar den oftast bäst till ett trähus, men i vissa fall kan en trätrappa även smycka ett stenhus. Trätrappan är mycket enkel att bygga i olika designer och stilar, beroende på tycke och smak. De byggs oftast av lösvirke, för att matcha höjd och bredd efter behov. Det är viktigt att trätrappan ges en rejäl förankring så att den står stadigt i alla väder, och oavsett belastning. Med en kunnig snickare kan trätrappan ta näst intill vilken form som helst.

Den största nackdelen med en trätrappa är att den kräver ett kontinuerligt underhåll. Det gäller oavsett om den oljas eller målas. Livslängden är också något begränsad. Väder och vind går hårt åt träets struktur och bärigheten i konstruktionen, hur väl den än underhålls. Men då en trätrappa är lätt att byta ut, kostar ett byte inte heller särskilt mycket pengar.

Storlek och form på entrétrappor

En generös entrétrappa ger ett inbjudande intryck. Med breda steg och gott om plats kan också trappan bli en plats för prunkande växter, för den som så önskar. Beroende på hur lång trappan behöver vara, kan ett vilplan vara lämpligt. Ett vilplan är ett större steg som ger plats för en liten paus i klättrandet. En bred plats precis utanför själva entrén ger också plats för att ställa av skor och annat som ska ut från eller in i fastigheten. Vid längre trappor behövs räcken. Räckena är vanligtvis tillverkade i trä eller av gjutjärn

Hur man renoverar en betong trappa

När du ska laga och renovera en betongtrappa utomhus är det viktigt att du utför arbetet på rätt sätt. Vid trapprenoveringen är det viktigt att först ta bort eventuell mossa och tvätta eller slipa av trappan så att sprickor och skador är lättare att identifiera. Skador och sprickor kan du markera med en spritpenna eller en krita så underlättar du överblicken när du ska sätta igång och reparera.

Verktyg och material vid trapprenovering av betong utomhu

Vid en trapprenovering klarar du dig oftast väldigt långt med en vanlig huggmejsel och hammare. Om du vill underlätta trapprenoveringen kan du använda en mindre slaghammare för enklare bilningsarbeten. Hugg bort dom skadade partierna på betongen och gör rent ytan med vatten eller dammsugare. När ytan är ren ska du lägga på en primer som gör att reparationsbruket fäster bättre till underlaget.

Laga betongtrappan

Vid en trapprenovering är det viktigt att du väljer ett reparationsbruk som är avsett för reparation av betong utomhus. Vanligtvis använder man en sk. reparationsbetong om man måste lagar större partier eller gjuta om ett trappsteg på betongtrappan. Om armeringen är synlig måste du rostskydda den med primer som har korrosionsskyddande effekt och som förbättrar vidhäftningen. När du slammat ytan med en vidhäftningsprimer så är det väldigt viktigt att du förfuktar ytan som ska repareras innan du lägger på reparationsbruket. Putsa därefter av ytan med en fin putsbräda.

Knacka med hammare för att se om betongtrappan måste rivas?

Det skrivs en hel del om vad man ska göra med gamla betongtrappor utomhus och en del råd är bra medans andra är mindre bra och tyvärr är en del rent av dåliga. Att bara knacka på betongtrappan för att leta efter ihåligheter är ingen orsak till att ta bort en betongtrappa utan oftast innebär det att sprickor i ytskiktet har orsakat fukt och vatteninträngning och vintertid så fryser vattnet i trappsteget så att isen trycker upp det översta skiktet på trappan. Oftast räcker det med att knacka bort det dåliga partiet och renovera trappan.