HEMBESÖK, INFORMATIONSINHÄMTNING FÖR OFFERT
ByggNytt i väst gör alltid ett kostnadsfritt besök i det badrum som ska renoveras, där vi inhämtar dina önskemål och krav tillsammans med badrumsrenoveringens övriga förutsättningar.
BADRUMSRENOVERING-OFFERT
Efter hembesöket lämnar vi en kostnadsfri offert för badrumsrenoveringen. Som regel lämnas ett fast pris, i vissa fall ett ungefärligt pris om förutsättningarna i flera delar är okända.
UPPDRAGSAVTAL BADRUMSRENOVERING
När offerten accepterats undertecknas ett uppdragsavtal, i vilket ramarna kring badrumsrenoveringen preciseras. Vad som ingår, vilket material ByggNytt i väst tillhandahåller och vilket material som beställaren ansvarar för, när betalningar ska genomföras, start och slutdatum, vite vid eventuellt försening, ByggNytt i väst garantiansvar samt våra skyldigheter gentemot er som beställare. ByggNytt i väst uppdragsavtal grundar sig på konsumenttjänstelagen.
PROJEKTPLANERING
Innan badrumsrenoveringen påbörjas träffas projektledaren och beställaren (kunden) för att gå igenom detaljerna inför badrumsrenoveringen. Här avhandlas detaljfrågor som placering av inredning, höjd på handfat, belysningspunkter, hur kakelplattorna placeras, fogbredd mellan plattorna, etc. Projektplaneringen utgör sedan underlag för hantverkarna under renoveringsarbetet.
DAG 1 FÖRBEREDELSE, ETABLERING, TÄCKNING
Första dagen täcks golv, väggar och hörn med papp och masonit för att skydda övriga delar i bostaden. Dörröppningar plastas in för att minska spridning av damm i bostaden. Byggmaterial och verktyg kommer på plats. Om lokal vattenavstängning i badrummet saknas pluggas vattenrören igen. Oftast använder vi en frysmaskin som skapar en ispropp i rören vid vattenavstängning, på så vis undviks vattenavstängning i hela fastigheten.
DAG 2-3 RIVNING
Allt i badrummet ska som regel rivas ut, allt från porslin till golv, väggar och tak. Golvbrunnen bilas upp (måste alltid bytas) samt bilning för nya avloppsrör när det ingår i badrumsrenoveringen.
DAG 4-5 FÖRARBETEN, EL OCH VVS
Här ska all el dras fram till alla förbrukare, så som golvvärme, belysning, handdukstork, tvättmaskin, eluttag etc. Rörarbeten förbereds, dolda rör installeras, golvbrunnsbyte och övriga rörkopplingar.
DAG 6-7 UNDERARBETE, GOLV, VÄGGAR OCH TAK
Nu reglas väggar för att uppfylla de nya regeltäthetskraven, därefter monteras våtrumsskivor på väggarna. Massiva väggar spacklas/putsas och riktas upp för att nå godkänd toleransnivå. Ojämnheter och ihåligheter spacklas igen. Om ett nytt innertak ska installeras så byggs det nu. Om golvet består av träbjälklag reglas och förstärks golvet. Golvbrunnen installeras och gjuts in.
DAG 8 GOLVVÄRME OCH FLYTSPACKEL
Om golvvärme ska installeras så görs det nu. Därefter ska golvet flytspacklas med fall mot golvbrunnen. Normen från BKR (Byggkeramikrådet) är att det ska finnas fall i hela badrummet. Innan golvet flytspacklas måste golvvärme kontrolleras och mätas.
DAG 9 TÄTSKIKT
Nu appliceras tätskikt på golv samt väggar. En membranduk limmas fast med ett speciellt tätskiktslim. Alla genomföringar täcks med manschetter. Alla skarvar försluts med fuktspärr. ByggNytt i väst använder tätskikt från Schönox och Mape
DAG 10-12 PLANERING OCH PLATTSÄTTNING
Innan plattsättningen påbörjas genomförs en noggrann mätning och planering av fördelning av plattor, passbitar, avslut, foglinjer m.m. Därefter sätts plattor på vägg, följt av golv. När plattsättningen är klar fogas skarvarna med den kulör som kunden bestämt. Planeringen tillsammans med plattsättningen är ett av de viktigaste momenten för hur det färdiga badrummet senare kommer att uppfattas.
DAG 13-15 FÄRDIGSTÄLLANDE
Taket spacklas, förstryks med våtrumsgrund och färdigstryks med våtrumsfärg. Nya dörrfoder monteras tillsammans med ny tröskel. Ska karm och dörr bytas görs det nu.
All rördragning färdigställs och ansluts. Badrumsinredning, wc, tvättställ, beslag, handdukstork, krokar, badkar eller duschvägg etc. monteras. Termostat till golvvärme, dimmers, strömbrytare, belysning, uttag etc. monteras. Silikonfogar appliceras i alla innerhörn.
Därefter återstår grovstädning, all skyddstäckning som lagts i bostaden tas bort, verktyg och material forslas bort. Det nya badrummet är nu redo att börja användas.
SLUTBESIKTNING
Efter att badrumsrenoveringen har slutförts genomförs en slutbesiktning av arbetet av projektledaren tillsammans med beställaren. En opartisk besiktningsman kan närvara om beställaren så önskar. Ett besiktningsprotokoll upprättas, i vilket samtliga delar av besiktningen dokumenteras. En genomgång över drift och skötsel ges av projektledaren.
AVRÄKNING OCH AVSLUT
När badrumsrenoveringen har godkänts vid slutbesiktningen och eventuella brister åtgärdats träffas beställaren och kundansvarig för att slutgiltigt avsluta projektet. Förhoppningsvis får vi tummen upp från ännu en nöjd kund…
TIPS OCH RÅD INFÖR VALET AV ENTREPRENÖR FÖR BADRUMSRENOVERING
- Kontrollera att den entreprenör du väljer har gällande behörigheter för våtrum, VVS-installation respektive elinstallation. Våtrumsbehörigheten kontrolleras på www.bkr.se, VVS-installation påwww.sakervatten.se sök på företagsnamn. Elbehörigheten är knuten till person och kontrolleras på www.elsakerhetsverket.se
- Kontrollera att företaget innehar F-skattsedel samt är momsregistrerat hos Skatteverket, telefon 0771 567 567
- Enligt konsumenttjänstlagen bär entreprenören ansvar för utfört arbete i tio år, och har garantiansvar i två år. Således är det viktigt för dig att entreprenören (företaget) finns kvar om tio år. Gör en egen bedömning av hur etablerat företaget är och kontrollera att företaget inte harbetalningsanmärkningar. Stora skulder kan leda till en konkurs under eller efter renoveringen av ditt badrum. KontaktaKronofogdemyndigheten, telefon 0771 73 73 00.
- Kontrollera att företaget har rätt försäkring för just våtrumsentreprenad, allrisk och ansvarsförsäkring. Fråga entreprenören efter försäkringsverifikation. Kontrollera hos försäkringsbolaget.
- Slutbetala aldrig innan dess att arbetet är besiktigat och godkänt. En del av totalsumman bör reserveras tills dess att slutbesiktning skett.
- Fråga entreprenören vilket byggmaterial och tätskiktssystem som används. Branschreglerna rekommenderar vissa materialval, men billigare material importeras flitigt från exempelvis Östeuropa. Ett billigare materialval kan ge kortare livslängd och sämre slutresultat.
- Säkerhetsställ att det pris som lämnats inkluderar allt arbete som rimligen behöver utföras för badrumsrenoveringen. Det förekommer att kostnader som entreprenören ”inte kunnat förutse” tillkommer i efterhand.
- Avtala om en tidsplan som är rimlig för badrumsrenoveringen. Ett ”normalt” badrum bör ta mellan 15-20 arbetsdagar. Är tiden kortare än så finns risk att entreprenören kortar ner torktider och forcerar byggprocessen för att krympa arbetskostnader, med sämre slutresultat som följd. Vid försening bör vite utgå.
- Vilken entreprenadform är avtalad? Totalentreprenad, eller så kallad funktionsentreprenad, ger dig som kund endast en motpart (företaget) som svarar för hela åtagandet, oavsett om det gäller el, VVS eller tätskikt.
- Upprätta ett skriftligt avtal, i vilket alla delar i badrumsrenoveringen tydligt framgår. Avtalet bör även inbegripa villkor om betalning, försening, tilläggsdebitering, tvist, m.m.
- Verifiera att en fuktkontroll sker efter att det befintliga badrummet rivits. Vid eventuell fuktskada, se till att avfuktning sker på behörigt vis. En fuktskada i badrummet täcks i normalfallet av föreningens försäkring alt. din hemförsäkring.
- Bekräfta att du får ett kvalitetsdokument för våtrummet samt intyg för VVS-arbeten efter slutbesiktning av badrumsrenoveringen. Kvalitetsdokumentet är en garanti- och värdehandling för ditt badrum, som vid försäljning överlämnas till bostadens nästa ägare. Vid eventuell vattenskada uppvisas kvalitetsdokumentet och intyg för försäkringsbolaget, vilket styrker att arbetet är behörigt utfört enligt gällande normer samt vem som utfört badrumsrenoveringen.
- Fråga efter möjligheten att låta en opartisk besiktningsman del- eller slutbesiktiga arbetet. Detta är särskilt viktigt när du anar att badrumsrenoveringen avviker från branschreglerna.
- Fråga om rutiner för avfallshantering och bortforsling av byggsopor. Avgifter för byggavfall är höga, varför vissa företag söker billigare alternativ att bli av med avfallet. I vissa fall lämnas byggsäckar kvar i månader, tills staden slutligen flyttar dem.
- Be om referenskunder och bilder från tidigare utförda badrumsrenoveringar. Så många som möjligt, så att du inte riskerar att kontakta leverantörens vänner och bekanta. Sök även på internet, tjänster som www.reco.se och www.rejta.se låter kunder skriva egna omdömen.
- Kostnaden må vara viktig för de allra flesta, men betänk att badrummet är en investering som ska hålla minst tio eller fler år framåt. En väl utförd badrumsrenovering höjer värdet av din bostad mer än kostnaden för renoveringen. Vid val av entreprenör, väg in alla aspekter i beslutet.
Lycka till med din badrumsrenovering!
GODKÄNDA, BEHÖRIGA, FÖRSÄKRADE OCH MED GOD EKONOMI
ByggNytt i väst är behöriga att utföra våtrum (badrum) enligt Byggkeramikrådet och Plattsättnings Entreprenörernas Riksförenings (PER) branschregler för våtrum (BBV). Vi envänder oss av endast godkända auktoriserade VVS-företag och Elbehöriga företag. Sökgärna på www.sakervatten.se för att kontrollera att företaget är auktoriserat. . ByggNytt i väst är försäkrade hos Länsförsäkringar och har god kreditvärdighet enligt UpplysningsCentralen (UC) och Soliditet.