Behöver ni en pålitlig partner för murningsarbeten i
fastigheten?

I så fall har ni kommit rätt. Vi utför alla typer av murningsarbeten åt en växande kundkrets av fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner i Stor-Göteborgs området. Vi är ett litet och seriöst företag med erfarna och välutbildade murare som sätter en ära i att göra ett försklassigt jobb. Kontakta oss redan idag så kan vi presentera vad vi kan hjälpa er med.

 

Läs gärna mer ingående om murning här under.

TEGEL ETT AV VÄRLDENS ÄLDSTA BYGGMATERIAL

Att välja fasadtegel är att göra avtryck i tiden

Tegel är ett naturmaterial som är underhållsfritt, som isolerar och håller sig vackert vilket ger en god totalekonomi

Tegel är en byggprodukt som håller i flera hundra år utan underhåll, se på våra kyrkor som är 700-800 år gamla. Tegel är tillverkat av lera från söndervittrat berg och färgen kommer från markens järnoxid. Teglet behöver inget underhåll och ska därför inte målas eller behandlas med kemikalier som kan skada miljön. Murade hus bevarar värmen på vintern och kräver ingen avkylning på sommaren i motsats till tex trähus. Upp till 95 % av materialet återanvänds om ett tegelhus skulle rivas. Murade hus får toppbetyg gällande inomhusklimatet vilket är viktigt, även bra ur brandsynpunkt då tegel inte brinner och förlorar en betydande  del av sin styrka först vid temperaturer över 400 grader.

Det estetiska intrycket av en byggnad hänger mycket på valet av fasadmaterial. Vissa material upplevs som hårda, nästan lite strama. Andra känns mer charmiga och mjuka. Tegel är unikt på så sätt att det kombinerar hårda och mjuka egenskaper. Både stora förvaltningsbyggnader och små privatavillor klär i tegel och får sin karaktär förstärkt av lerans livfulla yta.

Det finns ett brett sortiment av fasadtegel vilket gör det möjligt att förstärka varje byggnads speciella karaktär. Dekorativa balkar, valv och bågar gör en tegelfasad ännu vackrare tex kring dörrar, fönster, i tak osv.

Svenska beräkningar visar att andra konstruktioner, till exempel trähus, har en förväntad livslängd på 40 år. Tegelhus projekteras med minst 100 års livslängd. Både på kort och lång sikt är murade hus med tegeltak en miljömässigt, socialt och ekonomiskt god investering.


Fasadbyten

Det kan tyckas väl drastiskt att byta fasadmaterial på sitt hus. Men i vissa situationer kan ett fasadbyte vara både önskvärt och nödvändigt. Vid byte av fasadmaterial är det vanligast att man byter ut träpanelen eller en gammal putsfasad mot tegel, för att på så sätt få en yta som kräver mindre underhåll. Ett arbete av detta slag är ofta ganska omfattande och kräver dessutom lite vana. Men förbereder man sig noga och arbetar lugnt och metodiskt, kan även en hemmasnickare utan murarerfarenhet ge sitt hus en ny tegeldräkt. 

Vid närmare eftertanke förstår man att det kan finnas många skäl till att förse sitt hus med ett nytt ansikte, det vill säga en ny fasad. Underhållet kan vara eftersatt, takbeläggningen kan ha vittrat, med sprickor och andra fasadskador som följd. Rappning och puts kan kräva tidsödande och kostsam skötsel. Spräckta asbestcementplattor kan vara missprydande.

Fasadbyten är givetvis vanligast på hus av lite äldre datum. Ofta är dessa byggda av så gediget stomvirke att åldern inte har påverkat bärkraften och spänsten. Bortsett från fasadbristerna kan huset i övrigt alltså vara värt att bevara. 

Ett annat vanligt skäl till att skifta fasadmaterial, är en omfattande inre renovering. Passar man då på att också byta det yttre skiktet, förlänger man inte bara husets totala livslängd. Det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt att samordna arbeten, inköp av material och eventuellt maskinhyror.

Inte minst kan man vid byte av fasadskikt också passa på att tilläggsisolera utvändigt. En sådan isolering är oftast lättare och mindre omfattande än om den görs inifrån. Dessutom tär inte det nya isoleringsskiktet utifrån på den dyrbara golvytan. Vid en tillbyggnad kan husets karaktär ändras så pass att ett fasadskifte är motiverat enbart av den anledningen. Nästan utan undantag ersätter man träfasader eller mindre vanliga material med tegel. 

Detta betyder emellertid inte att man urskillningslöst och ensidigt ska utesluta andra möjligheter. Numera finns det till exempel fasadskivor av lackerad plåt som i många fall kan vara en både billigare och enklare lösning. I regel vill också byggnadsnämnden vara med att välja fasadmaterial. Det gäller i synnerhet inom så kallade gruppbebyggelser. Innan du bestämmer material och praktiskt ger dig i kast med ombyggnadsarbetet, ska du alltså kontakta byggnadsnämnden inom din kommun.


 

TEGEL I FASADEN

Föredrar du rustikt tegel?

Fasaden skall passa till husets arkitektoniska uttryck. Därför är det viktigt att välja rätt tegel och fog. Du skall vara uppmärksam på att teglets färg, storlek, variation och struktur passar till husets stil och storlek. Överväg följande om du tänker använda tegel i fasad:

  • Föredrar jag traditionella mörkröda eller rödbruna nyanser?

  • Skall det vara lite mera otraditionellt såsom grå, mörkbrun eller svart fasadtegel?

  • Skall det vara struktur i stenen eller föredrar jag en slät sten?

  • Skall stenen ha en variation i nyanserna?

  • Vill jag ha en annan storlek än den normala?

  • Hur dominerande skall fogen och därigenom fogens färg vara på murverket?

Det finns också möjlighet att få tegelstenen i olika storlekar – tjocka eller tunna, korta eller långa. Man kan uppnå en riktigt exklusiv effekt, om fasaden är murad med långa tunna tegel. Tegel kan likaledes muras ”stående” eller ligga på skrå, liksom att de kan förskjutas i förhållande till varandra.


 

Fogar och förband
Fogarna utgör 20% av murverkets yta. Om du använder tegel med synlig fasad, finns det ett hav av möjligheter i förhållande till fogfärgen. Murbruk kan levereras i olika nyanser och typer, och färgen och strukturen och sättet som man fogar har stor påverkan på det färdiga murverket. Om du tvekar om vilken fogfärg och sort som är det riktiga, så är det en bra idé att kombinera olika tegelsorter med fogstavar från leverantörerna. Experimentera och se hur stenarna ändrar karaktär med olika färger. Fogfärgen har stor betydelse!

Fasaden får en karaktär av förbanden, som är de mönster som tegelstenen bildar när de lodrätta fogarna inte ligger rakt ovanför varandra. Det finns spännande förband som munkförband, vilt förband, kryssförband eller blixtförband bara för att nämna några. De kan varieras i det oändliga, så även här är det bra att experimentera innan fasaden muras upp.

Detaljer på fasaden

Fasaden behöver inte bara bestå av släta fasader med dörrar och fönster. Den kan brytas upp med inslag av stående skift, genom att framhäva övergången mellan fasad och tak med utdragna skift. Du kan också mura solbänkar under fönster i glaserat tegel eller framhäva fönster med ett rullskift. Möjligheterna är många


 

TEGEL FÖR OM-OCH TILLBYGGNADER

Funderar du på om huset är stort nog, eller om du har behov av fler rum eller kvadratmeter. Behöver bilen en carport för att stå mera skyddad, så att du slipper de kalla morgnarna med snöskottning. Eller är det snarare ett uthus där trädgårdsredskap och cyklar inte står så utsatt för vind och väder?

Har tanken slagit dig att själv mura en riktig grill eller spis, eller ett helt rum utomhus, för att få ut mer av de ljusa sommaraftnarna? Ljuset kan du också njuta genom att bygga ett uterum, som fungerar både under sommar- som vinterhalvår. Men det är viktigt att tillbygget får en stil som passar till de tidigare delarna.

Eller är behovet mera i riktning av att få en avskärmning i trädgården eller mot vägen? Det finns några regler som måste uppfyllas, och det är bäst att kontakta de tekniska myndigheterna i din kommun. Men bortsätt från det så finns det riktigt många möjligheter.

 

UTERUM I TEGEL

Det finns många skäl till att bygga ett uterum. Med uterummet får du ett rum som förlänger den ljusa perioden av året. I kalla eller regnvåta månader finns det fortfarande möjlighet att njuta av ljuset, och genom att sätta några blommor i rummet går tankarna till sydligare nejder även en kall vintermorgon.Om du redan bor i ett murat hus med tegeltak, passar det bäst att bygga uterummet i samma material för att bevara arkitekturen. Om du tvekar hur du skall göra kan det vara en fördel att anlita en arkitekt.


 

GARAGE/CARPORT

En bil mår bra av att inte utsättas för vïder och vind året om. Därför är det klokt att skydda den i ett garage eller under en carport.Kom ihåg att garage och carport skall passa till huset. Det påverkar husets värde negativt, om tillbyggnaderna inte passar in i stilen

 

UTEKÖK/GRILL/ÖPPEN SPIS

Mat i trädgården

När sommaren kommer med sina långa ljusa kvällar, så vill vi tillbringa mycket av tiden utomhus. Därför har det blivit väldigt populärt med utomhuskök. Här kan vi laga maten, samtidigt som vi underhåller gästerna. Familjen kan också laga maten gemensamt på nya och spännande sätt.

Utekök i tegel 

Det finns många möjligheter med ett utekök i tegel. Du bestämmer själv både form och färg. Fördelen med att bygga i tegel är att det klarar vädret under både höst och vinter. Tegel skadas inte av vare sig regn, slask eller snö, och behöver inte avtäckas.

Tänk på att göra arbetsbordet i uteköket stort nog. Det gäller att har tillräckligt med plats, och så är det en fördel att göra hyllor till exempelvis kol, kryddor och grill redskap.

Grill och öppen spis

Om du tycker att ett helt utekök är för stort kan du ju bara bygga en grill. Fördelarna är de samma, du kan designa den som du själv vill. Och så klarar den sig fint vintern igenom. Har du valt en järngrill så rekommenderas en i rostfritt stål, så att den klarar vädret.

En öppen spis är en annan möjlighet. Sommaraftnarna kan bli kyliga och då är det skönt att ha något att värma sig vid. Några väljer infravärmare, men varför inte bygga en öppen spis utomhus?. Då får du inte bara värme utan också ljud och ljus ifrån den knastrande elden. Du får faktiskt ut mer av elden eftersom stenarna blir uppvärmda, och det tar lång tid för dem att svalna. När elden har brunnit ut, så märker du strålningsvärmen lång tid efter. Det får du inte av en elektrisk infravärmare.

 

NYBYGGNATION AV BOSTADSHUS

Det är ett stort beslut att bygga ett nytt hus och det kräver många överväganden, men det är samtidigt en spännande process, då man har alla möjligheter att påverka resultatet och få ett fullständigt skräddarsytt resultat.

Om du skall starta med att bygga på en tomt, finns det flera möjligheter. Har du redan en idé om huset, men vet att du varken är arkitekt eller hantverkare, då är det bra att kontakta fackfolk. Första steget är ofta att få arkitekten att utarbeta en skiss, som ni tillsammans kan justera utifrån de ekonomiska ramarna. Det är bra om man själv först har gjort en skiss, innan arkitekten får uppgiften.

När du och arkitekten är överens, vill entreprenörerna ofta komma in i bilden och låmna ett prisförslag. Kom ihåg att vara uppmärksam så att lagar och kommunala restriktioner följs.


 

Att bygga ett nytt hus är en stor investering, kanske den största du gör i livet.

Om du vill ha ett snyggt hus med hög kvalitet anpassat efter din personliga smak och till rätt pris, ger LecaStenhus dig möjligheten till allt detta.

Genom att använda dig av Leca Stenhus har du enorma arkitektoniska möjligheter att utforma ett snyggt hus, både exteriört och interiört. De goda tekniska egenskaperna får du på köpet! Med putsad fasad kan du även färgsätta med favoritfärgen.

 

Lättklinker är naturens eget material.

Råvaran är finkornig och kalkfattig lera från Östergötland som upphettas till cirka 1100 grader i roterande ugnar. Värmen får leran att expandera. Resultatet blir brända lerkulor med hårt keramiskt skal och poröst inre med många små luftfyllda celler. Tillsammans med cement, sand och vatten binds kulorna ihop och formas till byggblock och byggelement.

Lerkulornas hårda skal och luftiga porösa insidan ger materialet unika och värdefulla egenskaper. Främst för att det både är starkt, lätt och isolerande.

 

Kvalitet

Leca Stenhus byggs med produkter av Leca lättklinker och andra oorganiska naturliga material. De är miljövänliga och beständiga, och har goda referenser långt tillbaka i tiden. Materialen brinner inte, ruttnar inte och ger dig en överlägsen värdebeständighet.


Boendekomfort

Leca Stenhus håller en jämn inomhustemperatur beroende på materialens värmetröghet. Värme tas upp och lagras vid överskott och avges sedan långsamt.Därför blir husen varma på vintern och svala på sommaren. Materialen avger heller inga hälsofarliga gaser (emmisioner). Detta ger ett gott inomhusklimat inte minst för små barn och allergiker.

 

Energi

Genom att utforma huset så att man utnyttjar materialens värmetröghet kan man minska energikostnaderna.Vi har exempel på hus där uppvärmningsenergin kostar 60-70 kr/kvm och år. Med Leca Energy, vårt energiberäkningsprogram, kan vi hjälpa dig att beräkna energiåtgången.


Underhåll

Med Leca Stenhus får du i stort sett ett underhållsfritt hus. Ett trähus ska målas om vart 5-6 år. Köper man den tjänsten betyder det en kostnad på 300-400 kr varje månad man äger huset. En putsad fasad klarar sig vanligtvis med en renovering efter 20-25 å


 

Lättklinkerblock etablerade sedan länge

Leca® Block har funnits i Sverige sedan början av 1960-talet. Stenhus med Leca® håller en jämn inomhustemperatur beroende på materialens värmetröghet. Värme tas upp och lagras vid överskott och avges sedan långsamt. Detta ger en bra boendekomfort vinter som sommar.

Leca® Block

Leca® Block är ett  system som innebär ett nytt och rationellt sätt att mura grunder, källarväggar och robusta ytter- och innerväggar.Att mura med Leca® Block är snabbare med betydligt mindre belastning på kroppen än traditionell murning. Leca® Blocken är kortare än traditionella murblock. Blocken är försedda med hål i mitten, vilket gör dem avsevärt lättare och mer greppvänliga. När Leca® Block används som yttervägg i bostadshus krävs oftast en utvändig isolering.

Leca® Block 75, 95 och 125 mm är speciellt utformade för att användas till innerväggar. Med hjälp av stödskenor i golv, vägg och tak murar man enkelt en ny vägg.

Leca® Block finns i måtten: 150, 200, 250, 300, 350 mm samt 75, 95 och 125 mm.

Leca® Isoblock

Leca® Isoblock består av två ytterdelar av lecablock och en mellanliggande isolering. På så sätt får det gedigna putsade murverket också en mycket god isoleringsförmåga.

Använd tillsammans med Leca® Block
Leca® Isoblock kan endast användas ovan mark. Däremot kan Leca® Block och Leca® Isoblock med fördel användas tillsammans i ett bostadsbygge. Leca® Block används under mark och Leca® Isoblock i ytterväggarna ovan mark.

Leca® Isoblock  finns i måtten: 300 och 350 mm.

Leca® Isoblock Rex

Leca Isoblock Rex är ett bredare block på 50 cm. Blocket består precis som tidigare av två ytterdelar av Leca Murblock och en mellanliggande isolering. En vägg murad med Leca Isoblock Rex har ett U-värde kring 0,07 W/m² ºC. Detta innebär en möjlighet att bygga de energisnålaste stenhusen på marknaden. Finns i måttet: 500 mm

Intresserad av våra tjänster?


Warning: Unknown: open(/var/www/vhosts/svea4303/byggnyttivast.se/sessions//sess_s47blad7s6rhpl0q7cbbh45125, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/vhosts/svea4303/byggnyttivast.se/sessions/) in Unknown on line 0